Riksdagen: Svensk narkotikapolitik bör utredas

Visst är det bra att Riksdagens partier nu börjar ta till sig av den massiva kritik svenska narkotikapolitik fått de senaste åren. Det är dock tragiskt hur många som fått sina liv förstörda och dött innan politikerna reagerat.
Otaliga unga har blivit “märkta” för livet genom att ha tagits med cannabis och hamnat i brottsregistret och Polisen fortsätter att jaga brukare med uppmaningen till allmänheten att spionera på varandra för att sätta dit grannen.
Den utredning som ska tillsättas bör även utreda möjligheterna att ta bort de som dömts för cannabisinnehav ur brottsregistret och att legalisera cannabis för att ta ifrån de kriminella gängen deras (enligt Polisens Nationella Operativa avdelning) största inkomstkälla: Cannabishandeln.

Allt annat blir bara en halvmesyr som gör mycket lite för att minska det lidande som orsakatas av en repressive politik och subventionerna till den svarta 10 miljardersmarknad som gängen givits monopol på.
Svensk narkotikapolitik måste göras om i grunden!


Riksdagen: Svensk narkotikapolitik bör utredas

Av: Lova Olsson
Regeringen bör tillsätta en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken. Det kravet väntas riksdagens socialutskott ställa sig bakom i morgon, enligt vad Ekot erfar. Alla åtta partier uppges stå bakom beslutet.

Den senaste tiden har det varit en intensiv debatt om den svenska narkotikalagstiftningen. Företrädare för flera partier har krävt en översyn – som också ska omfatta den omtvistade kriminaliseringen av eget bruk.

Sedan 1988 är det straffbart att använda narkotika i Sverige. Det gör att missbrukare avstår från att söka vård, enligt kritiker, medan förespråkarna anser att kriminaliseringen motverkar att ungdomar testar droger.

I morgon väntas alltså riksdagens socialutskott uppmana socialminister Lena Hallengren att ta initiativ till en utvärdering av hela den svenska narkotikapolitiken. Syftet, enligt det dokument som Ekot har läst, ska vara att säkerställa att den förda politiken “är förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”.

Alla åtta riksdagspartier står bakom beslutet, enligt Ekots källor, men ingen vill låta sig intervjuas nu i kväll. “Den här frågan är så infekterad, så här är ett jättestort steg framåt”, säger en av de riksdagsledamöter Ekot har pratat med.

Ett enigt socialutskott vill också att regeringen ska ta initiativ till en så kallad nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall. “En fortsatt restriktiv narkotikapolitik ska kombineras med en god missbruks- och beroendevård”, anser ledamöterna.

Content retrieved from: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7406987&fbclid=IwAR11YwVas0_5X-OA6WtPiB6ijifYBaVHTcYhX0CQittfsn2fOug35iGTrks.

Be the first to comment on "Riksdagen: Svensk narkotikapolitik bör utredas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*