Socialism för de rika, Realism för de fattiga!

Riksbanken lånar ut 500 miljarder till företag. De lånar ut 500 miljarder via bankerna för att lindra konsekvenserna av coronautbrottet. Företagslånen ges till en rörlig ränta motsvarande Riksbankens reporänta, för närvarande 0 procent, och löper under 2 år.

– Åtgärderna i det här läget ska ses som en form av försäkring som gör att svenska företag, särskilt små och medelstora, kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera, säger riksbankschefen Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Att man lånar ut pengarna via bankerna är varför små och medelstora företag inte kommer att gynnas av dessa lån.

Det var länge sedan bankerna stod för finansiering av små och medelstora företag i ekonomin.

De små; konsulter, filmare, app-utvecklare, konstnärer och alla andra i den moderna gig-ekonomin har oftast inte marginaler nog att på två år betala tillbaka flera månaders uteblivna inkomster.

Vad händer då? Jo, de går i konkurs och blir skuldsatta. De nystartade företag som visar framtidspotential genom unika lösningar och patent kommer att ägas av bankerna som kommer att kunna plocka russinen ur kakan med noll risk och utan att det kostat dem någonting.
Finansen går vinnande ur krisen medan folket tar kostnaderna, vilken nyhet…

500 miljarder skulle räcka till att ge alla medborgare över 18 år 10 000 kr i månaden. En Basinkomst som man kan använda till att betala mat och husrum för. Det skulle ge en skjuts till konsumtionen och hålla små och medelstora företag vid liv.

Istället skyddar man storföretag och bankerna, finansen, från naturlig konkurrens och utslagning.

Socialism för de rika, som skyddas av Staten från Coronavirusets ekonomiska skada. Realism för de unga nyskapande som får känna på ekonomisk kollaps och ett fallerande välfärdssamhälle.